William Palmer of Worchester

Uit Apowiki


William Palmer (1803–1885), later Sir William Palmer was afgestudeerd aan de universiteit van Dublin. Hij woonde en werkte aan Worcester College, Oxford.
Hij publiceerde Origines liturgicae: or, Antiquities of the English ritual: and a dissertastion on primitive liturgies (eerste uitgave 1832).
Origines Liturgicae vestigde zijn faam als liturgist.
Hij was aanwezig bij het begin van de Oxfordbeweging, samen met Hugh James Rose en Hurrell Froude in Hadleigh van 25-29 juli 1833.
Palmer steunde aanvankelijk de Tracts for the Times. Vermoedelijk hielp hij Newman hielp bij het schrijven van Tracts 10 en 11. Hij schreef zelf Tract 15. Later trok hij zich terug uit de beweging.
In A treatise on the Church of Christ: designed chiefly for the use of students in theology (1838) formuleerde hij de zogenaamde "Branch Theory", die inhoudt dat kerken met apostolische successie, die vasthouden aan de leer van de apostelen, behoren tot de takken (branches) van de ene boom die de Kerk van Christus is. Op deze manier is de Anglicaanse kerk een tak (branch) van de éne Kerk.