Hugh James Rose

Uit Apowiki


Hugh James Rose

Hugh James Rose (9 juni 1795 – 22 december 1838) werd geboren in Little Horsted in Sussex. Hij genoot zijn opleiding in Uckfield School en in Trinity College, Cambridge. Hij is een van de weinige niet-Oxfordmannen in ons verhaal.
Na zijn wijding werkte hij in een parochie in Buxted, Sussex (vanaf 1819) en Horsham (vanaf 1821).
Hij maakte een uitgebreide reis naar Duitsland en bij zijn terugkomst publiceerde hij in 1825 The State of the Protestant Religion in Germany. Dit boek kreeg felle kritiek in Duitsland en in Engeland m.n. van Pusey.
In 1830 werd hij rector van Hadleigh, Suffolk. Daarvoor en daarnaast had hij nog andere standplaatsen. In 1830 vroeg hij Newman om een bijdrage te schrijven voor een geplande theologische boekenreeks (Theological Library) over de eerste concilies. Dit werd de aanzet voor Newmans The Arians of the Fourth Century in 1832, dat overigens niet in die serie werd uitgegeven.
Hij behoorde tot de High Church en was in alle opzichten een conservatief. In 1832 stichtte hij de British Magazine, dat een instrument werd van de Oxfordbeweging.
In zijn woning (rectory) in Hadleigh ontstond de "Association of Friends of the Church" op de beroemde conferentie in juni 1832 met Hurrell Froude en William Palmer of Worchester die mede de start van de Oxfordbeweging betekende.
In 1833-1834 was hij professor in de theologie aan de University of Durham. Deze benoeming moest hij in 1834 opgeven vanwege zijn slechte gezondheid.
In 1836 werd hij de uitgever van de Encyclopaedia Metropolitana. Hij werd Principal (hoofd) van King's College in London, in oktober 1836. Zijn slechte gezondheid dwong hem echter om naar warmere oorden te vertrekken. Hij stierf op 22 december 1838 in Florence, waar hij ook begraven ligt.
In het eerste hoofdstuk van zijn Apologia schrijft Newman uitgebreid over hem.