William Palmer of Magdalen

Uit Apowiki


Leven

William Palmer (1811-1879) studeerde in Magdalen College, waar hij in 1833 fellow werd. In 1833 was hij Classics tutor (tutor voor de klassieke talen) in Durham, waar hij onder invloed van Hugh James Rose tractariaanse ideeën ontwikkelde. In 1836 keerde hij terug naar Magdalen. Hij was aanwezig bij de beroemde Hadleigh conferentie, waar de Oxfordbeweging ontstond.
Begin 1840 nodigde hij George Spencer uit naar Oxford. Newman sprak toen ongeveer een uur met Spencer in zijn eigen verblijf in Oriel.[1]
Hij had grote interesse voor de oosterse kerk. In 1840 bezocht hij de Russische Kerk, maar ontdekte bij zijn tweede bezoek in 1842 dat de Russische Kerk, de Anglicaanse niet erkende en hem geen toestemming gaf tot het ontvangen van de H. Communie.
Hij was ontdaan over Newmans bekering en in 1849 trok hij naar Griekenland in de hoop dat hij de Orthodoxe kerk kon vervoegen. Uiteindelijk werd hij in 1855 katholiek in Rome in het Collegio Romano. Hij wilde niet priester worden. Spencer en hij zijn altijd vrienden gebleven.
Hij schreef veel over Christelijk symbolisme, egyptologie en de Russisch orthodoxe kerk. Hij stierf net voordat Newman zijn kardinaalshoed ontving. Newman was zijn literaire executeur. Hij gaf dan ook zijn Notes of a Visit to the Russian Church uit in 1882.

Voetnoten

  1. Newman wilde hem echter niet ontvangen bij de eropvolgende geplande ontvangst in de hall van Magdalen College. In zijn Apologia in 1864 (Apo. 124) maak hij daar zijn excuses voor.