Robert Tillotson

Uit Apowiki


Robert Beverly Tillotson (1825-1868) werd geboren in New York op 23 oktober 1825. Zijn vader was niet onbemiddeld. Hij was episcopaals van huis uit en studeerde aan het episcopaalse General Theological Seminary in Manhattan.
Dit seminarie sympathiseerde met de tractarians o.l.v. hun bisschop in New York, Henry Hobart. In de 1840er jaren waren diverse van zijn klasgenoten katholiek geworden. In 1848 verliet Tillotson New York. Hij reisde naar Newman die hem opnam in de katholieke Kerk op 13 januari 1850 in Alcester Street, Birmingham. Hij was een week eerder als gast gekomen. Hij trad in het oratorium in september 1850, maar door zijn zwakke gezondheid begon zijn noviciaat pas in augustus 1852. Hij werd priester gewijd op 21 september 1856 in Oscott. Hij werd hoog geacht door Newman.
In september 1859 vroeg hij toestemming om zijn zieke vader in New York te gaan bezoeken. Hij zou met kerstmis terug zijn. In New York ontmoette hij de Paulisten. Hierover zijn geen details bekend en hij sloot zich -met Newmans toestemming- bij hen aan. Hij is het eerst lid van de Paulisten, na de stichters, die intrad in maart 1860.
Hij had een zwakke gezondheid en werkte zo hard hij kon in de Sint-Paulus de apostel-parochie in Manhattanville.
Newman informeerde vaker naar zijn gezondheid. Het laatste jaar van zijn leven was hij ernstig ziek. Hij stierf aan TBC in New York op 31 augustus 1868. Hij was daarmee de eerste van de Paulisten die overleed.