Charles Portales Golightly

Uit Apowiki


Charles Portales Golightly (1807-1885) begon in Oriel in 1824. Samen met Henry Wilberforce had hij Newman daar als tutor.[1] Nog tijdens de bouw van de kapel in Littlemore in 1836 vroeg Newman hem om er curate te worden. Golightly kocht een huis in Holywell. Maar nog voor hij aan het werk ging preekte hij in Oxford over de werking van het doopsel (Baptismal regeneration). Pusey kreeg deze preek onder ogen en wees Newman op Golightly's afwijkend mening. Newman stuurde hem daarop weg en kreeg zo een levenslange tegenstander. Golightly had een ingeboren haat tegen de katholieke Kerk en werd een verbeten bestrijder van de Tractarians. Het werd voor hem een complete obsessie.<rev>Middelton 1950, 181 meldt dat hij stierf in een psychiatrische instelling.
Door zijn drijven kwam het Martyr’s Memorial in Oxford tot stand. Hij was het die het verzet tegen Tract XC dirigeerde. Mogelijk dat zonder zijn handelen Tract XC niet meer aandacht dan de andere Tracts gekregen had.

Bronnen

  • L.D. vi,393.
  • Robert Dudley Middleton, Newman and Bloxam: An Oxford Friendship, London, 1947, 33-34.
  • Apo., 60: "When I had to provide a curate for my new Church at Littlemore, I engaged a friend, by no fault of his, who, before he entered into his charge, preached a sermon, either in depreciation of baptismal regeneration, or of Dr. Pusey's view of it."

Voetnoten

  1. Ker, 29.